Ετήσια Έκθεση 2019 Γραφείου ΟΕΥ Ρώμης σε συνεργασία με Γραφείο ΟΕΥ Μιλάνου

Ετήσια Έκθεση 2019 Γραφείου ΟΕΥ Ρώμης σε συνεργασία με Γραφείο ΟΕΥ Μιλάνου

Η Ετήσια Έκθεση Γραφείου ΟΕΥ Ρώμης, έτους 2019, επισκοπεί την οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, καθώς και τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδος – Ιταλίας με εστιασμό και στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου την επιμέλειά της επωμίσθηκε το Γραφείο ΟΕΥ Μιλάνου, καθώς της ενεργειακής συνεργασίας και του στρατηγικού υποβάθρου της σφαιρικής εταιρικής σχέσης μας.

Κομβικό και αφετηριακό στοιχείο στον πυρήνα των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ιταλίας συνιστά το αδιαμφισβήτητο πρόταγμα της κάλυψης της πρώτης θέσης από την Ιταλία στις εξωτερικές οικονομικο-εμπορικές συναλλαγές μας. Διαχρονικά η Ιταλία κατέχει κορυφαία θέση ως προς την αξία των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, με σταθερή ανοδική πορεία κατά την τελευταία πενταετία, απορροφώντας ποσοστό της τάξεως του 10.9%, το 2019, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακολουθούμενη από την Γερμανία (6,7%), την Τουρκία (5,9%), την Κύπρο (5,7%) και την Βουλγαρία (5,7%).

Ειδικότερα, ο διμερής όγκος εμπορίου κατά το 2019 ανήλθε σε 8,5 δις ευρώ, εκ των οποίων οι ελληνικές εξαγωγές ήταν 3,6 δις ευρώ σημειώνοντας αύξηση +5,57% σε σχέση με το 2018. Επισημαίνεται δε, ότι η σωρρευτική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία κατά την πενταετία 2015-2019 κατέγραψε ποσοστό 24,02%..

Η ¨ανάγνωση¨των διμερών οικονομικών σχέσεων μας με την Ιταλία οριοθετείται από την διάσταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

 

Το κρίσιμο στρατηγικό και γεωοικονομικό υπόβαθρο σε άρρηκτη συνάρτηση με την διακριτή και διαχρονική εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών και σε συνδυασμό με την προστιθέμενη αξία του υψηλού τουριστικού ρεύματος των Ιταλών προς την χώρα μας οριογραφούν το πεδίο αλλά και υπαγορεύουν την ενάσκηση της αδήριτης προτεραιότητας, στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, για ανάληψη και υλοποίηση πρωτοβουλιών με προφανή στόχο τον πολλαπλασιασμό, εμβάθυνση των διμερών συναλλαγών και επενδυτικών projects, σε συντεταγμένο πλαίσιο που θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση και συναξιολόγηση της μετεξέλιξης της οικονομικής ¨όσμωσης ¨ μεταξύ των δύο χωρών.