Νέοι διοικητές στα Ενιαία Ταμεία [01/07/2008]

Ενοποιούνται σε ΟΑΕΕ, ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ, Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου συνολικά 24 ταμεία και κλάδοι ασφάλισης

Με την επιλογή νέων διοικητών κατά προτεραιότητα στα νέα Ενιαία Ταμεία στα οποία οι πρόεδροι δεν έχουν τοποθετηθεί μέσω της ειδικής Επιτροπής της Βουλής, ξεκινά η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας τη δεύτερη φάση της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου που προβλέπει συνολικά 24 ενοποιήσεις ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης από την 1η Αυγούστου.

Το «πράσινο» φως έδωσε η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα συγκληθεί για πρώτη φορά η Επιτροπή «κρίσεων» των υποψηφίων για να επιλέξει τους νέους διοικητές του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. 

Η τοποθέτηση των νέων διοικητών, με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει η ηγεσία του υπουργείου, θα γίνει εντός του Ιουλίου για να αντιμετωπιστούν από τις νέες διοικήσεις τα αναμενόμενα προβλήματα των συγχωνεύσεων.

Το χρονοδιάγραμμα του νέου ασφαλιστικού νόμου προβλέπει, ειδικότερα, την ενοποίηση των εξής Ταμείων από την 1η Αυγούστου: 

Στον ΟΑΕΕ ενοποιούνται τα Ταμεία Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων, το Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων, οι αναβάτες και προπονητές Ιπποδρομιών. 

Στον ΟΑΕΕ δημιουργείται κλάδος επικουρικής ασφάλισης στον οποίο θα μπορούν να ασφαλίζονται προαιρετικά οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι ηλικίας έως 60 ετών (με την καταβολή πρόσθετης εισφοράς 6%) και υποχρεωτικά οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και οι αρτοποιοί καθώς ενοποιούνται στον ΟΑΕΕ τα Ταμεία τους.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εντάσσονται τα Ταμεία Πρόνοιας του προσωπικού των επιμελητηρίων, του ταμείου Νομικών και οι δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι.

Στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (στο οποίο παραμένει ο διοικητής ο Γ. Μέργος) εντάσσονται τα Ταμεία Προσωπικού του ΗΣΑΠ, της ΕΤΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος, το ΤΑΠ – ΟΤΕ, το ΤΑΠ – ΕΤΒΑ, ο κλάδος ασφάλισης του προσωπικού της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κλάδος και το ταμείο ασφάλισης του προσωπικού της ΔΕΗ και στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ οι αντίστοιχοι κλάδοι των ταμείων ασφάλισης ξενοδοχοϋπαλλήλων και προσωπικού Ιπποδρομιών.

Στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, υπό τον διοικητή Α. Κιντή, θα ενταχθούν τα ταμεία των εργαζομένων στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, των μισθωτών Ν.Π.Δ.Δ., ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού των ταμείων Νομικών και Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών.

Στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (τον οποίο θα εξακολουθήσει να διοικεί ο Δ. Χιόνης) εντάσσονται, για παροχές ασθενείας, οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Η τρίτη φάση
Η τρίτη φάση εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού προβλέπει την επιλογή νέων διοικητών για τα νέα Ενιαία (από την 1η Οκτωβρίου) Ταμεία των Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών), των εργαζομένων στα ΜΜΕ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα, στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας και στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα ενώ το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης θα ορίσει την ηγεσία στο νέο ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Πηγή: www.imerisia.gr  (Του Γιώργου Γάτου)