Παράταση ενός έτους για το Γ’ ΚΠΣ [01/07/2008]

«Μάννα εξ ουρανού» η χθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για παράταση ενός έτους στην υλοποίηση του Γ ΚΠΣ.

«Μάννα εξ ουρανού» μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για παράταση ενός έτους στην υλοποίηση του Γ ΚΠΣ. 

Σύμφωνα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας παρατείνεται έως και το 2009 η προθεσμία για πληρωμές του Γ ΚΠΣ ύψους 1,9 δισ. ευρώ. 

Με τον τρόπο αυτό αφενός δίνεται η δυνατότητα για καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και ως εκ τούτου μεγαλύτερη απορρόφηση και ταυτόχρονα αποδεσμεύονται πόροι για την τρέχουσα χρήση, οι οποίοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε με απόφασή της το αίτημα της Ελλάδας, που είχε υποβληθεί το φθινόπωρο του 2007, για την παράταση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007. 

Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε αποδεκτό το σύνολο σχεδόν του αιτήματος της ελληνικής πλευράς. 

Το συνολικό αίτημα για την παράταση ήταν ύψους 1,455 δισ. ευρώ όσον αφορά την κοινοτική συνδρομή και το ποσό που έγινε δεκτό ανέρχεται σε 1,374 δισ. ευρώ. Σε όρους δημόσιας δαπάνης -που περιλαμβάνει και την εθνική συμμετοχή- το συνολικό αίτημα παράτασης ήταν 2.078.250.007 ευρώ και εγκρίθηκε το ποσό των 1.963.050.009 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, δόθηκε παράταση, στο σύνολό τους, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα: «Οδικοί 'ξονες, Λιμένες, Αστική Ανάπτυξη» (για πληρωμές 674 εκατ. ευρώ), «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου» (197,2 εκατ. ευρώ), και «Αλιεία» (41 εκατ. ευρώ). 

Αξονες
Επίσης, παρατείνονται συγκεκριμένοι άξονες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» (105 εκατ. ευρώ), «Σιδηρόδρομοι, Αστικές Συγκοινωνίες, Αεροδρόμια» (325,5 εκατ. ευρώ), «Ανταγωνιστικότητα» (16 εκατ. ευρώ), Περιβάλλον (71,3 εκατ. ευρώ), «Υγεία – Πρόνοια» (30,5 εκατ. ευρώ), «Κοινωνία της Πληροφορίας» (170 εκατ. ευρώ), «Τεχνική Βοήθεια» (45,5 εκατ. ευρώ). 

Εξάλλου παράταση δόθηκε για πληρωμές στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Δυτικής Ελλάδα ύψους 62,5 εκατ. ευρώ, Στερεάς Ελλάδας 51 εκατ. ευρώ, Αττικής 116 εκατ. ευρώ, και Πελοποννήσου 57,5 εκατ. ευρώ. 

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας μέχρι τις 15 Ιουνίου είχαν πραγματοποιηθεί στο Γ ΚΠΣ συνολικές πληρωμές ύψους 20,9 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 80% της συνολικής δεσμευμένης δημόσιας δαπάνης 26,2 δισ. ευρώ. 

Για να μην υπάρξουν απώλειες κοινοτικών πόρων φέτος λόγω του κανόνα ν+2 θα πρέπει έως τις 31/12/2008 να πραγματοποιηθούν πληρωμές 3,4 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε: «Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση των προγραμμάτων του Γ ΚΠΣ, λόγω των περυσινών πυρκαγιών, διευκολύνει την επίτευξη του στόχου μας». 

Στα 5,4 δισ. ευρώ ανήλθε το καθαρό όφελος για τη χώρα μας από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις το 2007. Το εν λόγω ποσό που αντιπροσωπεύει το 2,43% του ΑΕΠ, ήταν το ψηλότερο σε απόλυτους αριθμούς μεταξύ των 27 κρατών – μελών. 

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2007 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες απώλειες πόρων στην Ε.Ε., αφού μόλις έφτασαν τα 130.000 ευρώ.

Πηγή: www.imerisia.gr  (Του Θανάση Παπαδή)