ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ

  Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, δυστυχώς επιβεβαιώνεται περίτρανα όταν από την έναρξη του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ είχε επισημάνει τις δυσκολίες του και αναζητούσε άμεσα εξεύρεση λύσης.

  Παρά τις παρεμβάσεις διαφόρων φορέων και κύρια του ΒΕΑ τόσο το ΤΕΜΠΜΕ όσο και η Κυβέρνηση εξακολουθούν να εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Οι πανηγυρικές Ημερίδες παρουσίασης του προγράμματος συνεχίζονται, το αρμόδιο Υπουργείο δίνει στατιστικές καλής εξέλιξης του προγράμματος, αλλά εν κατακλείδι σήμερα πληροφορούμαστε δια στόματος εκπροσώπου των ελληνικών τραπεζών τόσο απλά ότι «το Πρόγραμμα δεν συμφέρει τις Τράπεζες».

  Ακόμα μετά τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, πληροφορούμαστε ότι οι Τράπεζες ζητούν :
• αύξηση του ποσού της εγγύησης στο 100% του δανείου από το ΤΕΜΠΜΕ
•  προμήθεια 1% του δανείου για το εγγυημένο δάνειο (% που λαμβάνει και το ΤΕΜΠΜΕ)
•  κατάργηση του όρου που προβλέπει άρση εγγύησης σε περίπτωση που το 13% των εγγυημένων δανείων που χορηγήθηκαν καταστούν ληξιπρόθεσμα.

  Το ΒΕΑ μετά την σοβαρή κατάσταση που δημιουργείται σχετικά με το θέμα καταγγέλλει τις τραπεζικές τακτικές και ζητάει να αναλογιστούν οι Τράπεζες τις ευθύνες τους, για το γεγονός ότι αφού εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, γνωρίζοντας όρους και προϋποθέσεις, εκ των υστέρων αποσύρονται συγκαλυμμένα, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τον βαθμό αναγνώρισης της κοινωνικής τους ευθύνης, σε εποχές πρωτόγνωρα δύσκολες, όταν μάλιστα κράτη και θεσμοί διεθνώς επιδίδονται σε συλλογικές προσπάθειες στήριξης της οικονομίας, πολύ δε περισσότερο όταν οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεχθεί μεγάλη ενίσχυση της πολιτείας με θυσία της ελληνικής κοινωνίας.

  Το ΒΕΑ σημειώνει ότι οι Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις προκειμένου να παρακάμψουν τον ακριβό δανεισμό, εξακολουθούν να περιμένουν εναγωνίως να ανοίξουν οι στρόφιγγες ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης από το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, στο οποίο έχουν προσαρμόσει παραγωγικούς και χρηματοπιστωτικούς τους σχεδιασμούς, με κίνδυνο θα βρεθούν σύντομα εκτεθειμένες σε προμηθευτές και πελάτες και άλλη μία φορά θύματα μη εύστοχων χειρισμών της Πολιτείας και των ιδιοτελών συμφερόντων των Τραπεζών.


 

Πηγή: BEA