Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητική Επιτροπής:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Κυβέρνηση απαντά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στη διεθνή οικονομική κρίση. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που είναι άλλωστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να σταθούμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στο πλάι τους. Έτσι εξασφαλίζουμε ανάπτυξη και ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή.

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με συγκεκριμένες νέες δράσεις: Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενισχύονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης με ποσό μέχρι 350.000 ευρώ για τρία χρόνια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που περιλαμβάνουν ιδιαίτερα σημαντική επιδότηση επιτοκίου. Η χρηματοδότηση αυτή θα γίνεται με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν κληθεί να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, έως την επόμενη Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008. Δεν θα χάσουμε καθόλου χρόνο. Μόλις ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με τις τράπεζες θα προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση των δράσεων.

Επίσης είχα σήμερα την ευκαιρία  να ενημερώσω την Κυβερνητική Επιτροπή για το υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου που ρυθμίζει ζητήματα συμπαραγωγής ενέργειας και ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, το οποίο και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στην ενεργειακή αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα υψηλά επιτόκια, τί θα γίνει. Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν επιχειρήσεις, αλλά και καταναλωτές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το σχέδιό μας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφορά δάνεια για κεφάλαιο κινήσεως, με επιδοτούμενο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες επιτόκιο. Αυτό αποτελεί μια ανακούφιση για την αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τα υψηλά επιτόκια για τους καταναλωτές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα επιτόκια εμπορικό θέμα δεν είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι οικονομικό θέμα, αλλά αντιμετωπίζεται και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φώλια, είδατε την συνέντευξη του κ. Ρουσόπουλου; Σας άρεσε; Ένα σχόλιο μπορείτε να κάνετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Απάντησε επαρκώς, σε όλα.


 

Πηγή: ΥΠΑΝ