Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να υποστηρίξει την παραγωγική βάση της χώρας

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος απέστειλε στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, την παρακάτω επιστολή.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η διεθνής οικονομική κρίση αναδεικνύοντας τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά έναν από τους βασικούς συντελεστές λειτουργίας των επιχειρήσεων που είναι η ταμειακή τους ρευστότητα.

Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια και έντονη επιφυλακτικότητα τη δυνατότητα δανεισμού των επιχειρήσεων. Παρά το πακέτο στήριξης, που γενναιόδωρα θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, πολλές τράπεζες αυξάνουν υπέρογκα και ατεκμηρίωτα το κόστος του χρήματος.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι πληθώρα επιχειρήσεων να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, ενώ πολλές από αυτές βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτελεσματική της  αντιμετώπιση, τότε εκτός από την παύση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, θα υπάρξει ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας και, κατά συνέπεια, συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρο το Βορειοελλαδικό Τόξο.

Ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και στην κρίσιμη αυτή περίοδο να υποστηρίξει με χαμηλά spreads και ευέλικτες διαδικασίες τη χρηματοδότηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα που σχετίζονται με το θέμα θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικές ρήτρες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για την άμεση αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί και για την έμπρακτη υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παρακαλούμε θερμά για τις άμεσες ενέργειες σας για την αναστροφή της αβεβαιότητας που κατακλύζει σήμερα την αγορά.

Πηγή: ΣΒΒΕ