Προοπτικές ανάπτυξης του ναυτιλιακού τομέα στην Αλβανία

Προοπτικές ανάπτυξης του ναυτιλιακού τομέα στην Αλβανία

Σας γνωρίζουμε, μετά από σχετική πληροφόρηση που λάβαμε από το Γραφείο ΟΕΥ Τιράνων, ότι υπεγράφηκε πρόσφατα Συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για την χορήγηση από την πρώτη, δανείου ύψους, 90 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί για την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας αλιεία και τη βελτίωση των λιμενικών και αλιευτικών υποδομών της Αυλώνας, του Σενγκίν και του Δυρραχίου.

Σημειώνεται, ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα αποτελεί βασικό στόχο του Προγράμματος Αναπτυξιακής Βοηθείας του Ο.Η.Ε. (UNDP) προς την Αλβανία, το οποίο χρηματοδοτείται με 7 εκατ.δολλάρια από την Κυβέρνηση της Νορβηγίας και το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου αναπτυξιακού προγράμματος περιλαμβάνονται η διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, η εκπαιδευτική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και η δημιουργία ομάδων εργασίας (clusters) μεταξύ των εμπλεκόμενων Οργανισμών (UNDP, Κυβέρνηση της Νορβηγίας, Αρμόδιες Αρχές της Αλβανίας) και του ιδιωτικού τομέα.

Η ως αναφερόμενη συνεργασία δημιουργεί εύλογα προοπτικές για συμμετοχή ελληνικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του ναυτιλιακού κλάδου στο εν λόγω πρόγραμμα, ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης-κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών στην γειτονική χώρα.