Πρόσφατες δράσεις European Investment Fund στη Βουλγαρία

Πρόσφατες δράσεις European Investment Fund στη Βουλγαρία

 

Ι. Πρωτοβουλία JEREMIE

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους το European Investment Fund (EIF) υπέγραψε εγγυητική συμφωνία με πέντε βουλγαρικές τράπεζες (United Bulgarian Bank [ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας], ProCredit Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bulbank), ώστε οι τελευταίες να παράσχουν δανειοδοτική υποστήριξη ύψους €400 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χάρη στη συμφωνία αυτή, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν επιχειρήσεις, στις οποίες διαφορετικά δε θα αναλάμβαναν τον κίνδυνο να χορηγήσουν δάνειο, όπως, π.χ., νεοσυσταθείσες εταιρείες, που συνήθως δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Παράλληλα, το EIF προχώρησε ήδη στην προεπιλογή χρηματοδοτικών ενδιάμεσων (financial intermediaries), που θα συνδράμουν το Ταμείο στην ενεργοποίηση τριών επιμέρους χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία αφορούν στους τομείς των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity):

  1. Risk Capital Fund: Με μέγεθος περίπου €30 εκατ., το Risk Capital Fund εστιάζει το ενδιαφέρον του στις βουλγαρικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
  2. Growth Capital Fund: Με μέγεθος περίπου €60 εκατ., το εν λόγω κεφάλαιο υποστηρίζει προσπάθειες μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαφόρων τομέων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να αναπτυχθούν.
  3. Mezzanine Fund: Με μέγεθος περίπου €60 εκατ., το εν λόγω κεφάλαιο παρέχει χρηματοδοτήσεις εξειδικευμένου χαρακτήρα (mezzanine), που στόχο έχουν να ενισχύσουν την ταχεία ανάπτυξη ή την αναδιάρθρωση κεφαλαίων εταιρειών.

Εκτός από τα τρία ανωτέρω επενδυτικά κεφάλαια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE έχει δημοσιευθεί προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία στοχεύει στην εξεύρεση ενδιάμεσων (financial intermediaries), που θα υλοποιήσουν στη Βουλγαρία το χρηματοδοτικό εργαλείο «Entrepreneurship Acceleration and Seed Financing» συνολικού ύψους €20 εκατ. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 12η Οκτωβρίου τ.έ. και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες τόσο για το χρηματοδοτική εργαλείο όσο και για την προκήρυξη καθ' εαυτήν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.eif.org/what_we_do/jeremie/calls-for-expression-of-interest/2011_Jeremie_Bulgaria_009_5/2011_Call_EOI_JEREMIE_Bulgaria_JER-009_5.htm.

ΙΙ. Υπογραφή συμφωνίας με την Bulgarian Development Bank (BDB)

            Στις 30.09.2011 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του EIF, της Βουλγαρικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (BDB, url: http://www.bbr.bg/en/bulgarian-development-bank.html) και των θυγατρικών της τελευταίας JOBS MFI και NGF (National Guarantee Fund). Η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή δανείου € 6 εκατ. στην JOBS MFI (JOBS Micro Financing Institution EAD) και χρηματοδοτικής υποστήριξης € 30 εκατ. στο NGF για εγγυήσεις που χορηγεί το εν λόγω Ταμείο. Στόχος των συμφωνιών αυτών είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Βουλγάρων επιχειρηματιών σε χρηματοδότηση για δράσεις που αφορούν στην έναρξη και ανάπτυξη των εταιρειών τους. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στα πλαίσια του προγράμματος της ΕΕ για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EU Competitiveness and Innovation Programme, CIP) και του χρηματοδοτικού εργαλείου  «European Progress Microfinance Facility (Progress Microfinance)», που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και διαχειρίζονται από το EIF.

Η Προϊσταμένη

Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου

Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β'