Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκας Κατσέλη με την ΕΣΕΕ

Συνάντηση της  Υπουργού  Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκας Κατσέλη με την ΕΣΕΕ

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΕΕ, ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη και εκπροσώπους της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Βασίλη Κορκίδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών της ηγεσίας του Υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους και συμμετείχαν η Υπουργός κα Λούκα Κατσέλη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στις 3 βασικές πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου, οι οποίες αφορούν στην διαφάνεια και αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, στην στήριξη των θέσεων εργασίας και στην διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικών δαπανών.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην δημιουργία ενός «δίχτυ» Κοινωνικής Ασφάλισης σε περιόδους οικονομικής κρίσης με την ύφεση να προβλέπεται να κυμανθεί από 3,8% έως 4,1% και τα 3/10 (28%) των Ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Υπουργός εν κατά κλείδι ανάδειξε ως μείζον θέμα την πάταξη της αδήλωτης εργασίας μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του ΣΕΠΕ, την ενοποίηση των δομών στο Υπουργείο Εργασίας, την δημιουργία Κοινωνικών ΚΕΠ τα οποία θα εξυπηρετούν καταναλωτές, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και τέλος την δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Η ΕΣΕΕ εξέθεσε τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κλάδο και αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ανησυχία για το μέλλον του ασφαλιστικού φορέα των εμπόρων, τον ΟΑΕΕ, αφού οι δυσμενείς συνθήκες που πλήττουν τους ασφαλισμένους εμπόρους έχουν αναπόφευκτα μεγάλες επιπτώσεις στα έσοδα του Οργανισμού.  Σ' αυτό το σημείο τονίστηκε η κρισιμότητα των πρωτοβουλιών για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στις ΜμΕ, αφού για την ΕΣΕΕ κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητά του. 

Επιπλέον, σε ότι αφορά τον ΟΑΕΔ, η ΕΣΕΕ επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης στοχευμένων προγραμμάτων για την ΜμΕ καθώς και προγραμμάτων κατάρτισης, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο του ελληνικού εμπορίου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν από την ΕΣΕΕ τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα που αφορούν στην Ενίσχυση της Θεσμικής Ικανότητας των Κοινωνικών Εταίρων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ καλωσόρισε την Υπουργό στα νέα της καθήκοντα και κλείνοντας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η εργασιακή ειρήνη δεν αποτελεί μόνο ζητούμενο αλλά και βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου και την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Ευελπιστούμε ότι θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση -όπως άλλωστε και στο παρελθόν η συνεργασία μας έχει αποδείξει- και δεσμευόμαστε για τη δική μας συμβολή».

Πηγή: ΕΣΕΕ