Το ΒΕΑ επαναπροσδιορίζει τα θέματα αντιμετώπισης του παρεμπορίου

Στο Διοικητικό Συμβούλιο  του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας  (20-7-09) αποφασίστηκε εντατικοποίηση εργασιών της επιτροπής παρεμπορίου, η οποία τίθεται υπό την εποπτεία του Α΄ Αντιπροέδρου κ. Π. Ανεβλαβή.
Στην Επιτροπή θα μετέχουν και όσα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προτίθενται να συμβάλλουν στην συνεχή ανάδειξη και παρακολούθηση του θέματος.
Το Δ.Σ. σε μία εποικοδομητική συζήτηση έθεσε ζήτημα Νομαρχιακών Επιτροπών παρεμπορίου, οι οποίες είτε δεν παρουσιάζουν έργο, είτε δεν έχουν ισχυρή εκπροσώπηση των θιγόμενων βιοτεχνικών συμφερόντων.
Παράλληλα συζητήθηκε το εύρος του πεδίου άσκησης του παρεμπορίου και η πληθώρα των μορφών του (εισαγωγές με παραποιημένα παραστατικά, πωλήσεις δίχως παραστατικά, υπαίθρια εμπορική δραστηριότητα δίχως άδεια, εμπορική δραστηριότητα με άδεια για άλλο είδος εμπορίου ή για άλλο χώρο, απασχόληση ανηλίκων και γενικότερα μαύρη εργασία) που στερεί  την Εθνική οικονομία από φορολογικά έσοδα.
Αποτέλεσμα του παρεμπορίου, η παραγωγή προϊόντων δίχως προδιαγραφές και σήμα ποιότητας ή με παραποιημένο σήμα και αμφίβολη ποιότητα και η παροχή υπηρεσιών από μη εξειδικευμένο προσωπικό αμφιβόλων προδιαγραφών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΑ διέκρινε τις διαστάσεις του παρεμπορίου –  με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκεί – από μία άλλη μεγάλη μάστιγα για την Ελληνική βιοτεχνική παραγωγή, που είναι η νόμιμη λειτουργία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων πολυεθνικών και αλυσίδων καταστημάτων, που αναπτύσσονται δίχως περιορισμούς και απειλούν την Ελληνική βιοτεχνική δραστηριότητα.
Το ΒΕΑ αποφάσισε να οργανώσει αναλυτική συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου για το θέμα Αθέμιτος Ανταγωνισμός από το παρεμπόριο και από τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλων καταστημάτων.

Πηγή: ΒΕΑ