Τροποποίηση των Προσκλήσεων των Δράσεων «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ»

Δημοσιεύθηκε η 1η τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης 1 «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» και της Δράσης 2 «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ». Οι δύο Δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της Δέσμης Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ».

Με την τροποποίηση των Προσκλήσεων προστίθεται σχετική ενότητα: «Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας για Τουριστικά Καταλύματα (σύμφωνα με τον Ν.4276/2014, όπως ισχύει)», σύμφωνα με την οποία τα επενδυτικά σχέδια με ΚΑΔ επένδυσης «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55) του Τομέα του Τουρισμού θα πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

  • Ξενοδοχεία (Κατάταξη σε κατηγορία 4**** (τεσσάρων αστέρων) και άνω,  Δυναμικότητα Δώδεκα (12) κλίνες και άνω)
  • Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979
  • Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις “camping” (Κατάταξη σε κατηγορία 3*** (τριών αστέρων) και άνω)
  • Ξενώνες φιλοξενίας νέων

Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα

  • Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (Ελάχιστος Αριθμός κατοικιών: Τρεις – 3)

Σημειώνεται ότι το σύνολο των καταλυμάτων αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων – τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών υποχρεωτικώς θα πρέπει να ενσωματώνονται στο ίδιο Σήμα MHTE.

  • Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (Κατάταξη σε κατηγορία 4 κλειδιά και άνω, Ελάχιστη δυναμικότητα Δώδεκα (12) κλίνες).

Οι τροποποιήσεις των Προσκλήσεων περιλαμβάνουν επίσης και αλλαγές αναφορικά με τις Κατηγορίες Επιλέξιμων Δαπανών, τα Απαιτούμενα Δικαιολογητικά Υποβολής/Ένταξης, τον Πίνακα των βαθμολογούμενων κριτηρίων κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, Τετάρτη 22/03/2023 και ώρα 12:00 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης της Δέσμης Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ». 

Η Δέσμη χωρίζεται σε δύο Δράσεις:

Δράση 1:  Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν τρείς (3) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

  • Ποσοστό επιχορήγησης: έως 40%– έκτος από τις ειδικές περιπτώσεις (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι) που ακολουθούν τον Κανονισμό Ε.Ε. 651/2014 (Άρθρο 14) των οποίων τα ποσοστά περιγράφονται αναλυτικά στην Πρόσκληση. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.
  • Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμόςτου επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 200.001€έως και 1.000.000€ 

Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

  • Ποσοστό επιχορήγησης: έως 40%Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.
  • Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμόςτου επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από30.000€ έως και 200.000€

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών:

(i) γίνεται ηλεκτρονικά στο: app.opske.gr

(ii) Ημερομηνία έναρξης υποβολών22/03/2023 

Η Δέσμη Δράσεων θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά κατηγορία Περιφέρειας, εφόσον παραμένουν σε ισχύ οι σχετικοί κανονισμοί χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων (651/2014, 1407/2013), προσαυξημένου κατά 20% ανά Κατηγορία Περιφέρειας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία/ώρα ηλεκτρονικής υποβολής (οριστικοποίησης) στο ΟΠΣΚΕ.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη Δράση μπορείτε να απευθυνθείτε ή να ανατρέξετε:

  • στο Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ.
  • στο 801 11 36 300(από σταθερό, με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.
  • στην ιστοσελίδα της Δέσμης Δράσεων
  • στην ιστοσελίδα www.espa.gr
  • στα σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & των Περιφερειακών Μονάδων του: www.efepae.gr