ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [02/07/2008]

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ 
Σε πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση στην ελληνική οικονομία και ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το φθινόπωρο μέσω του Ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας και θα λάβουν την πλήρη έκτασή τους με τον προϋπολογισμό του 2009. Ο υπουργός, κ. Γ. Αλογοσκούφης, που συναντήθηκε χθες διαδοχικά με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, χαρακτήρισε παράλληλα «εθνικό θέμα» την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση και ζήτησε τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος, χαρακτήρισε το πρόβλημα παγκόσμιο, πολυδιάστατο και δομικό, με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα. Είπε ότι έθεσε υπόψη του υπουργού Οικονομίας τις πρόσφατες προτάσεις του Συνδέσμου για λήψη οκτώ δομικών μέτρων, που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακρίβειας σε διαρθρωτικό επίπεδο. Από την πλευρά της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος έθεσε τρεις προτάσεις για το θέμα.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε με απόφασή της το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007. Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε αποδεκτό το σύνολο σχεδόν του αιτήματος της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, δίνεται παράταση, στο σύνολό τους, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα: «Οδικοί Άξονες, Λιμένες, Αστική Ανάπτυξη», «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου», και «Αλιεία». Επίσης, παρατείνονται συγκεκριμένοι άξονες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» (άξονες 1 και 4), «Σιδηρόδρομοι, Αστικές Συγκοινωνίες, Αεροδρόμια» (άξονες 2 και 3), «Ανταγωνιστικότητα» (άξονες 7 και 8), Περιβάλλον (όλοι οι άξονες πλην του 1ου), «Υγεία – Πρόνοια» (άξονας 2), «Κοινωνία της Πληροφορίας» (άξονες 2 και 4), «Τεχνική Βοήθεια» (άξονες 2 και 3). 

ΑΥΞΗΣΗ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
'Aνοδο 2,3% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Απρίλιο εφέτος, ενώ κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2007 είχε σημειωθεί πτώση κατά 1,6%. Η άνοδος του όγκου οφείλεται σχεδόν ισομερώς στις πωλήσεις των καταστημάτων ειδών διατροφής και των καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής.