ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [11/07/2008]

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
Ο κ. Μάριος Τσάκας ανέλαβε νέος ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ). O κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας ορίζεται Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, στη θέση του κ. Λουκά Παπάζογλου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Ο κ. Γιώργος Σφακιανάκης αναλαμβάνει από την 1η Αυγούστου 2008 Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στη θέση του κ. Πλούταρχου Σακελλάρη, ο οποίος, από την ίδια ημερομηνία, αναλαμβάνει καθήκοντα Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). 

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ 
Νέο κανονισμό ο οποίος αφορά στη λειτουργία των ταξί προωθεί το υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών. Mε το νέο κανονισμό προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση σε εμφανές σημείο του τιμολογίου του ταξί, στα ελληνικά και αγγλικά, αλλά και των στοιχείων του οδηγού. Οι οδηγοί ταξί θα είναι υποχρεωμένοι να θέτουν σε λειτουργία τον κλιματισμό, όταν το ζητά ο επιβάτης, χωρίς να έχουν το δικαίωμα απαίτησης επιπλέον χρέωσης. Στα άμεσα σχέδια του ΥΜΕ περιλαμβάνεται η εφαρμογή τηλεματικής για τα ταξί. Το πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί με επιδότηση από την Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2009. Με τη χρήση της τηλεματικής θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης στόλου των ταξί, οι οδηγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν σύστημα ραδιοπλοήγησης, ενώ οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με ταξί με γραπτό μήνυμα από το κινητό τους τηλέφωνο αλλά και να πληρώνουν την διαδρομή με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. 

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να εκδίδουν την απόδειξη παροχής του εισιτηρίου θεωρημένη ή με σήμανση, ακόμη και στις περιπτώσεις που το αεροπορικό εισιτήριο πωλείται στην ονομαστική του αξία, η οποία θα παραδίδεται ή αποστέλλεται στον πελάτη (ιδιώτη ή επιτηδευματία) εμπρόθεσμα, για τις ανάγκες εκπλήρωσης των φορολογικών ή των ενοχικών ενδεχομένως υποχρεώσεών του, καθώς αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής στα βιβλία του Κ.Β.Σ, που υποχρεούνται να τηρούν οι επιτηδευματίες.

Αυτό γνωστοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε εφαρμογή των νέων κανόνων της ΙΑΤΑ που υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να εκδίδουν από την 1η Ιουνίου 2008 τα εισιτήρια σε ηλεκτρονική (άυλη) μορφή.

Από την άλλη πλευρά βέβαια οι αεροπορικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα κατά τις συναλλαγές τους να μην εκτυπώνουν και παραδίδουν στους πελάτες τους (ιδιώτες ή επιτηδευματίες) το αντίτυπο του εισιτηρίου εφόσον δεν ζητηθεί από αυτούς.