BEA NEWSLETTER 7.7.2016

Επικαιρότητα 07/07/16

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% «βλέπει» για φέτος το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΟΒΕ, τα νέα μέτρα, τα οποία λήφθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση και ακολούθως, στην απασχόληση κλάδων προϊόντων – υπηρεσιών για τον τελικό καταναλωτή.
Το Ίδρυμα εκτιμά παράλληλα, ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος, στο 24,7% και ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο -0,3%.

-Υπό τους φόβο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις θα είναι οι πολίτες για την ακόμη μια τριετία, λόγω της ενδεχόμενης ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη». Σε περίπτωση που αποκλίσεις από τα πλεονάσματα που αναφέρει το Μνημόνιο, τότε το 60% του ποσού που απαιτείται, θα εξοικονομείται από τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών. Αυτό αποκαλύπτεται από το κείμενο του «τεχνικού μνημονίου» το οποίο περιλαμβάνει την εξειδίκευση ορισμένων μέτρων που περιγράφονται στο βασικό κείμενο, όπως και τις παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή μετά την 9η Ιουνίου, που εκδόθηκε το κείμενο της πρώτης αξιολόγησης.

Xρόνος υπάρχει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία από την πλευρά της κυβέρνησης για την εκπλήρωση των 16 προαπαιτούμενων, που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, εντός του Σεπτεμβρίου. Το μήνυμα αυτό έχουν στείλει στην Αθήνα οι θεσμοί, οι οποίοι διαπιστώνουν μεν μια καθυστέρηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την κυβέρνηση, ωστόσο, στην παρούσα φάση, περιορίζονται μόνο σε παροτρύνσεις, χωρίς να δείχνουν μεγάλη ανησυχία.

-Η διαγνωστική έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που παρουσιάστηκε το πρωί σε συνάντηση του υπουργού εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, αξιολογεί την έκταση, τη φύση και τους παράγοντες ώθησης της αδήλωτης οικονομίας στην Ελλάδα και παραθέτει υποδείξεις για τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος. Σύμφωνα με την έκθεση, το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμάται συνήθως ότι ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Το Σεπτέμβριο κι όχι τον Αύγουστο θα αρχίσει ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.