Αναβάθμιση της ποιότητας των εξαγώγιμων νωπών προϊόντων του Νομού

s_foto_2_F732.jpgΠραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου 2007, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ημαθίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας και το ΚΕΤΑ-ΚΕΜΑΚ, με θέμα την Αναβάθμιση της ποιότητας των εξαγώγιμων νωπών προϊόντων του Νομού. 

Αρχικά χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους ο κος Μάκης Ευφραιμίδης, Β' Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

s_foto_1_F686.jpgΣτην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Νομάρχης Ημαθίας κος Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο που έχει ο αγροτικός τομέας στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού μας και στις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν από τον παραγωγό μέχρι και την Πολιτεία, έτσι ώστε μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό δράσεων αφενός μεν να επανέρθουν τα προϊόντα στις κεντρικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, αφετέρου δε να αποκτηθούν νέες αγορές.

Ακολούθησε η ομιλία του κου Αναστασίου Χοβαρδά, Διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Ημαθίας, οποίος και ήταν ο κύριος εισηγητής της ημερίδας. Ο κος Χοβαρδάς, αναφέρθηκε στην ισχυρότατη εμπορική-εξαγωγική βάση αγροτικών προϊόντων νωπών και μεταποιημένων που κατέχει ο Νομός Ημαθίας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την αναγκαιότητα της σωστής διαχείρισης του προϊόντος για την απορρόφηση του από την αγορά. Επεσήμανε επίσης ότι, η προσπάθεια για την διατήρηση αλλά και την αύξηση μεριδίου μας στην Διεθνή αγορά είναι μια σύνθετη προσπάθεια και απαιτεί την οργάνωση, τον προγραμματισμό και την συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στον παραγωγικό και εμπορικό μηχανισμό, δίνοντας πάντοτε έμφαση στην παράμετρο της υγιεινής και της ασφάλειας του προϊόντος μια και η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, αποτελεί διαρκώς εντεινόμενη επιτακτική απαίτηση. 

Ο κος Θωμάς Κατσιαμάκας και ο κος Χρήστος Γιαννακάκης, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργούνται από την πρόσφατη απαίτηση των Ρωσικών υπηρεσιών οι οποίες ζητούν για κάθε φορτίο συνοδευτικό έντυπο στο οποίο αναγράφονται όλες οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποίησαν οι παραγωγοί καθώς επίσης και ο χρόνος της τελευταίας εφαρμογής αυτών.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση των παρευρισκομένων επιχειρηματιών, συνεταιριστών και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας.

Η εκδήλωση συγχρηματοδοτήθηκε κατά 70% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).