Αποσαφήνιση του Ν.2121/93 σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τους φορείς είσπραξης

 Την Τετάρτη που μας πέρασε το Επιμελητήριο Ημαθίας διοργάνωσε Εκδήλωση με θέμα την αποσαφήνιση του Ν.2121/93 σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τους φορείς είσπραξης τους.

Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν πως είναι πρακτικά αδύνατο να μην πληρώνουν οι επαγγελματίες την πνευματική ιδιοκτησία, αφού πρόκειται για ένα παγκόσμιο οργανισμό.

s-aepi-2_F10781.jpgΠαρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γκόφας μέλος του Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Ωρολογάς. Από την πλευρά των επισήμων ήταν παρόντες ο Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Γιαννουλάκης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Καραπαναγιωτίδης, το μέλος του Δ.Σ. του επιμελητηρίου κ. Ουσουτζόγλου καθώς και ο τέως Πρόεδρος κ. Καζαντζίδης.

Ο κ. Ωρολογάς ανέφερε πως η ημερίδα θα ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα έτσι ώστε η κάθε επιχείρηση να ξέρει από την αρχή τι πρέπει να καταβάλλει. Ο κ. Γκόφας είπε πως πρόκειται για ένα σκληρό νόμο ο οποίος είναι προσαρμοσμένος από πολλές μεριές στα μέτρα των εκτελεστών, που διαχειρίζονται την πνευματική ιδιοκτησία. Αυτό που προσπαθεί να πράξει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ελλάδος είναι να διαπραγματευτεί τους όρους με τους οποίους θα γίνεται η πληρωμή πράγμα το οποίο κατάφερε με μια συλλογική σύμβαση με τις τρεις εταιρίες που είναι συγγενικές με την Ανώνυμη Εταιρία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΠΙ). Μάλιστα τα πρόστιμα κυμαίνονται από 10.000 έως 40.000 ευρώ.

Στην συνέχεια υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση με επαγγελματίες της Βέροιας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.