Δελτίο ΕΒΕΑ 6-9 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ 
Tην επιτάχυνση των εξαγγελθεισών μεταρρυθμίσεων ζητεί από την κυβέρνηση ο επιχειρηματικός κόσμος, ο οποίος σημειώνει ότι η αγορά και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιέζονται από παντού. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφερόμενος στο προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εξπρές», μεταξύ άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις, διότι η κοινωνία ζητεί ειλικρίνεια, γρήγορους ρυθμούς και αποφασιστικότητα και η δυσαρέσκεια που εκφράζει σήμερα απέναντι στην κυβέρνηση στηρίζεται ακριβώς στο ότι δεν τόλμησε να υλοποιήσει τις εξαγγελίες με τον ρυθμό και την αποφασιστικότητα που έπρεπε».

ΑΛΛΑΖΩ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ 
Αρχίζει να… τρέχει από την Τετάρτη 10 Ιουνίου το κοινοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό», μέσα από το οποίο τα νοικοκυριά μπορούν να επιδοτηθούν κατά 35% (ανώτατο όριο επιδότησης 500 ευρώ) για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κλιματισμού. Από τις 5 Ιουνίου μάλιστα τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα www.allazoklimatistiko.gr μέσα από την οποία οι καταναλωτές μπορούν να αντλούν πληροφορίες, όπως και από την τηλεφωνική γραμμή 801-11-15300. Κάθε καταναλωτής μπορεί να αποσύρει έως και δύο συσκευές, αγοράζοντας νέες, τεχνολογίας inverter και υψηλής ενεργειακής κλάσης, από οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης κλιματιστικών που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ 
Ανοίγει ο… δρόμος από την 1η Ιουλίου για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ταράτσες των κτιρίων και των μικρών επιχειρήσεων.  Νοικοκυριά και μικρομεσαίοι με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα σημαντικής εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και χρημάτων. Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ η σχετική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης. Από την 1η Ιουλίου, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τοποθετούν φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10 kw σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα διασυνδεδεμένα νησιά. Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού, με ευνοϊκά κίνητρα και απλές διαδικασίες.

Πηγή: ΕΒΕΑ