Στα «μαχαίρια» για την τιμή του ροδάκινου

Στα «μαχαίρια» για την τιμή του ροδάκινου
Λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια οι αγροτοσυνδικαλιστές με τους συνεταιριστές στη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη στη νομαρχία Ημαθίας

Αγεφύρωτο συνεχίζει να παραμένει το χάσμα που χωρίζει παραγωγούς και κονσερβοβιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα, όσον αφορά στην τιμή με την οποία θα γίνει η αγορά της φετινής παραγωγής ροδάκινου, αφού μία μετά την άλλη οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να «συναντηθούν» οι δρόμοι τους, αποβαίνουν άκαρπες.

Το αίτημα των αγροτών για 35 λεπτά ανά κιλό ροδάκινου για κομπόστα, και 25 λεπτά για ροδάκινο για χυμό, θεωρείται, μάλλον, απίθανο να γίνει δεκτό από τις βιομηχανίες, αν και οι τελευταίες φέρονται να είναι έτοιμες να δώσουν κάτι παραπάνω από τα 18 λεπτά ανά κιλό, που έδωσαν πέρσι.

Τα -προς το παρόν- κενά συνεννόησης στη διαπραγμάτευση των δύο πλευρών επανεξετάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που οργανώθηκε στη νομαρχία Ημαθίας, με συμμετοχή παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας, οι οποίοι μία εβδομάδα μετά την έναρξη της συγκομιδής εξακολουθούν να βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου και να μη γνωρίζουν σε ποια τιμή θα παραδώσουν το προϊόν.

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), πάντως, έχει διαμηνύσει από την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν θα ανακοινώσει ενιαία τιμή, λόγω της παραπομπής των μελών της στη δικαιοσύνη για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού. Έμμεσα, βέβαια, καλούνται οι ομάδες παραγωγών να διαπραγματεύονται χωριστά με κάθε εργοστάσιο για την τιμή αγοράς, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους αγρότες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έτσι χάνουν διαπραγματευτική ισχύ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, οι παραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας επιχείρησαν να κινητοποιήσουν τους δύο νομάρχες, καλώντας τους να παρέμβουν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να πιεστούν οι κονσερβοποιοί να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η σύσκεψη στη νομαρχία Ημαθίας, ωστόσο, αντί να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα εξελίχθηκε σε… εμφύλιο μεταξύ των παραγωγών. Λίγο έλειψε να «έρθουν στα χέρια» οι αγροτοσυνδικαλιστές με συνεταιριστές, παρουσία του νομάρχη Ημαθίας, βουλευτών του νομού και εκπροσώπων της νομαρχίας Πέλλας.

Η ένταση προκλήθηκε όταν οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τους συνεταιριστικές να μην παραλάβουν ροδάκινα για δύο μέρες, αναμένοντας το αποτέλεσμα της παρέμβασης του νομάρχη Ημαθίας Κ.Καραπαναγιωτίδη προς το υπουργείο. Οι συνεταιριστές, πρώτα της Ημαθίας και έπειτα της Πέλλας, αρνήθηκαν, όμως, και η σύσκεψη διαλύθηκε με ύβρεις και καταγγελίες εκατέρωθεν για «ξεπούλημα» του αγώνα. Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε γνωστό ότι οι συνδικαλιστές σχεδιάζουν να προβούν σε αποκλεισμούς εργοστασίων για να μπλοκάρουν τις παραλαβές πρώτης ύλης. Πριν γίνει οτιδήποτε, ωστόσο, θα περιμένουν την απάντηση του υπουργείου.
 
 

Πηγή: www.voria.gr