Ειδήσεις ΕΒΕΑ

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στη Βουλή  το σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται η μείωση των τελών ταξινόμησης, η παράταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την περαίωση, η θέσπιση αφορολογήτων ορίων για την εφαρμογή του ΕΤΑΚ, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της «σπατάλης» στο δημόσιο. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπονται για τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, τα εξής:

**έως τις 30 Ιουνίου παρατείνονται οι ρυθμίσεις για τις εκκρεμείς υποθέσεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

**στα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν υπέβαλαν αρχικές δηλώσεις ενιαίου τέλους ακινήτων μετά από παρέλευση τριών μηνών από την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που ορίζεται σε πέντε χιλιάδες ευρώ.

**υπάγονται στον αυτοέλεγχο (αυτοπεραίωση) και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εργοληπτική κατασκευή δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων ή την εκτέλεση μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, οι γεωργικές επιχειρήσεις, εφόσον προσδιορίζουν λογιστικά τα καθαρά τους κέρδη.

**συστήνεται Ειδική Επιτελική Ομάδα Εργασίας στο υπουργείο Οικονομίας για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

**μειώνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2010 κατά 50% το τέλος χαρτοσήμου επί των εγγραφών στα βιβλία κοινοπραξιών, με σκοπό την τόνωση των κοινοπραξιών που συνήθως συστήνονται από τεχνικές εταιρίες.

**μειώνεται το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για την ίδρυση ΑΕΠΕΥ, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με τις επενδυτικές και παρεπόμενες υπηρεσίες που παρέχει η ΑΕΠΕΥ. **επιτρέπεται για τις Α.Ε. η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, όταν η χρηματιστηριακή τιμή είναι κατώτερη ή προσεγγίζει την ονομαστική αξία της μετοχής. Το ειδικό αυτό αποθεματικό μπορεί: α) να κεφαλαιοποιηθεί και β) να συμψηφισθεί για απόσβεση ζημιών της εταιρείας.

ΙΟΒΕ: ΣΕ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ 
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε για 13ο συνεχή μήνα τον Μάρτιο σε νέο χαμηλό ρεκόρ από την κατάρτισή του το 1981, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο, να σταθεροποιείται. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 43,1 μονάδες τον Μάρτιο από τις 47,2 μονάδες το Φεβρουάριο. Ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στις 60,3 μονάδες τον ίδιο μήνα από 60,9 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα. Στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 64,6 μονάδες από τις 65,3 μονάδες το Φεβρουάριο. Το Μάρτιο του 2008, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στις 100,1 μονάδες. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο ενισχύθηκαν τον Μάρτιο, με το 81% να είναι λιγότερο ή περισσότεροι απαισιόδοξοι, ενώ μόλις το 4% προσδοκά μικρή ή μεγάλη βελτίωση.

ΜΕΧΡΙ 30-4-2009 Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΙΩΝ
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημερώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που η εξαγωγική τους επωνυμία καταχωρήθηκε ή ανανεώθηκε στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων αυτού,  το έτος  2006, ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαιτείται η ανανέωση της εγγραφής των εξαγωγικών τους επωνυμιών. Όσες από τις παραπάνω εξαγωγικές επιχειρήσεις επιθυμούν να παραμείνει η επωνυμία τους καταχωρημένη στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, πρέπει, μέχρι  30-4-2009, να υποβάλουν στο  Ε.Β.Ε.Α. τα σχετικά δικαιολογητικά. Επισημαίνεται, ότι, όσες επιχειρήσεις δεν προβούν εμπροθέσμως στην ανανέωση της εξαγωγικής τους επωνυμίας  μέχρι  30-4-2009,  θα διαγραφούν από το Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων. Επίσης, θα διαγραφούν από το Μητρώο αυτό και οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν  πραγματοποίησαν εξαγωγές κατά την τελευταία τριετία (2006-2008).  Πληροφορίες, Α. Βασιλείου – Π. Γκολέμη, τηλ. 210 – 3382147 & 226.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ε.Β.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Την Τρίτη 7 Απριλίου 2009 και ώρα 9:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Ε.Β.Ε.Α., Αίθουσα Ερμής (6ος όροφος), Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Ανάπτυξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων μέσω της Βιωματικής Εκπαίδευσης». Σκοπός της Συνάντησης είναι η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για την πρωτοποριακή μέθοδο βιωματικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία ο εκπαιδευόμενος αποτελεί το κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μαθαίνει να επιλύει τα θέματα που τον απασχολούν βιώνοντάς τα στην καθημερινότητά του. Σαν αποτέλεσμα, η μάθηση γίνεται βίωμα που ακολουθεί τον εκπαιδευόμενο και όχι ένα απλό μάθημα θεωρίας. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ε.Β.Ε.Α www.acci.gr ή να απευθύνονται στο Τμήμα Προγραμμάτων και Κατάρτισης του Επιμελητηρίου, Ακαδημίας 7, 4ος όροφος, τηλ: 210 33.82.356, fax: 210 36.26.644, e-mail: nellie@acci.gr  (αρμόδια: κ. Νέλη Κουτρουφίνη).

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ ΙΙ, ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα 2007-2013, που δημιουργεί τους όρους για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της χώρας μας, θα παρουσιασθεί σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΒΕΑ, στις 6 Απριλίου 2009 και ώρα 17.00.  Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Μπούγας, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος, Ειδικός Γραμματέας ΥΠ.ΑΝ. για την Ανταγωνιστικότητα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ οι Δηλώσεις Συμμετοχής και το Πρόγραμμα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ ( www.acci.gr )

Πηγή: ΕΒΕΑ