Επικαιρότητα ΒΕΑ

 -Κατετέθη στη Βουλή φορολογικό Ν/Σ το οποίο επιχειρεί να στηρίξει τον προϋπολογισμό.
• Μειώνονται κατά 50% τα τέλη ταξινόμησης όλων των αυτοκινήτων για 4 μήνες.
• Προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τα μεταχειρισμένα που έχουν εκτελωνιστεί.
• Παρατείνεται έως 30-6-09 η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και η δυνατότητα περαίωσης φορολογικών υποθέσεων.
• Θεσπίζονται αφορολόγητα όρια για το ΕΤΑΚ.
Εάν τα μέτρα δεν αποδώσουν μέχρι τον Ιούνιο θα γίνουν νέες παρεμβάσεις.

-Οι Ηγέτες του G20 στη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τους πόρους του Δ.Ν.Τ στα 750 δις. $ να χορηγήσουν 250 δις.$ την προσεχή διετία για τόνωση του παγκοσμίου εμπορίου, προχωρώντας σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, λιγότερο αμερικανοκεντρική με πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρηματοοικονομικές αγορές και ισχυρότερο ρόλο από πλευράς διεθνών οργανισμών και αναδυόμενων αγορών.
Το G20 πέτυχε συναίνεση μεταξύ βιομηχανικού ανεπτυγμένου κόσμου και αναπτυσσόμενων χωρών. Ακόμη συμφωνήθηκε να καταστήσουν πιο αυστηρούς τους κανονισμούς που αφορούν τους φορολογικούς  παραδείσους τα αντισταθμιστικά ταμεία και τους οίκους αξιολόγησης.

-Αύριο το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ύψους 700εκ. € λήξης 13-10-2009 και διάρκειας 52 εβδομάδων ύψους 700 εκ. € και λήξης 13-4-2010.

-Το κείμενο της Επιτροπής το οποίο υιοθετήθηκε στο ECOFIN στη Πράγα για τη χώρα μας προβλέπει μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ με μόνιμα και διαθρωτικά μέτρα που περιλαμβάνουν βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού, μείωση των δημοσίων δαπανών με μόνιμο τρόπο, συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στους μισθούς το εργασιακό, την υγεία, τον έλεγχο των παραγόντων που καθορίζουν το δημόσιο χρέος της χώρας.
Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου εποπτικού οργάνου του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Τομέα με την ονομασία Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (E.S.R.C) στο άτυπο ECOFIN της Πράγας για αυστηρότερη εποπτεία των αγορών  της ΕΕ.
Οι πληροφορίες που θα λαμβάνει θα προέρχονται από τις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών και τις εποπτικές αρχές.

-Περιορίζονται οι εκταμιεύσεις κονδυλίων του προϋπολογισμού που φθάνουν μέχρι και 55% επί των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό.

-Με βάση τα στοιχεία της EYROSTAT το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2008 μειώθηκε κατά 8% έναντι μείωσης 3,5% στην ΕΕ-ενώ στη διάρκεια 2000-08, η μείωση στη χώρα φθάνει στο -19,9% (ο λόγος είναι ότι η αύξηση της παραγωγής το 2008 δεν αντιστάθμισε την μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα).

-Μειώνεται το ελάχιστο ποσό του Μετοχικού κεφαλαίου των ΕΠΕ από 18.000 € σε 4.500 € και προβλέπεται παράταση της καταβολής των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών για ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ.α που εντάσσονται στο ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛ. από τις ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

-Από 9-4-09 τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων στην Ολυμπία οδό Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα.

-Ο Υπ. Μεταφορών ανακοίνωσε την αναστολή τελών χρήσης σε 35 περιφερειακά αεροδρόμια σαν κίνητρο ώστε να μην περιοριστούν οι πτήσεις charter στην χώρα μας το οποίο θα ισχύσει από Απρίλιο-Σεπτέμβριο. Το μέτρο σημαίνει μείωση σε τουριστικά πακέτα από 10-12 €/άτομο.(τέλη χρήσης=τέλη προσγείωσης, παραμονής και προσαύξησης διανυκτέρευσης αεροσκαφών, η παραμονή των αεροσκαφών μεσημεριανές ώρες αιχμής).

-Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ μειώθηκε από 1,5% στο 1,25% (μικρότερη μείωση από την αναμενόμενη).

-Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις απαιτείται ανανέωση της εγγραφής των εξαγωγικών επωνυμιών για τις επιχειρήσεις που καταχώρησαν ή ανανέωσαν την επωνυμία τους στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων (ΕΜΕ) το έτος 2006. Η υποβολή των στοιχείων θα γίνεται μέχρι 30-4-09 (ανακοίνωση του ΕΒΕΑ). Όσες επιχειρήσεις δεν προβούν εμπρόθεσμα στην ανανέωση της εξαγωγικής επωνυμίας θα διαγραφούν από το ΕΜΕ.         

Πηγή: ΒΕΑ