ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΒΕΑ

ΥΠΟΙΟ: ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ
Την επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης ειδικών συμβούλων των εφοριών που θα αναλάβουν τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπό το βάρος των μεγάλων υστερήσεων των φορολογιών εσόδων, που καταγράφονται στο α’ τρίμηνο του 2009. Οι οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν περισσότερα από 100.000 ευρώ έκαστος υπολογίζονται σε 10.000 και σε αυτούς θα απευθυνθούν κατά προτεραιότητα οι ΔΟΥ προκειμένου να εισπράξουν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του Δημοσίου που ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ.

ΔΝΤ: ΕΚΔΙΔΕΙ ΟΜΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει γρήγορα τα απαραίτητα κεφάλαια για ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού ύψους 500 δισ. δολαρίων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποφάσισε να εκδώσει για πρώτη φορά στην ιστορία του ομόλογα. Αγοραστές των συγκεκριμένων ομολόγων αναμένεται να είναι κυβερνήσεις των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία. Τα ομόλογα θα πρέπει να αποπληρωθούν σε ένα με δύο χρόνια. Το ΔΝΤ έχει εδώ και δεκαετίες την καταστατική δυνατότητα της έκδοσης ομολόγων, αλλά δεν την έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα, προκειμένου να αποφύγει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Η επιλογή του να προχωρήσει τώρα σε αυτήν την κίνηση, έχει να κάνει με τη διεθνή κρίση και τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 41,9% ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
Μείωση 41,9% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το Φεβρουάριο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, και διαμορφώθηκε στα 1.955,2 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος ΕΣΥΕ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 404,7 εκατ. ευρώ, ή 17,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η μείωσή του οφείλεται κυρίως στη μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών-αφίξεων κατά 33,9% το Φεβρουάριο του 2009 σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2008. Μείωση κατά 14,8% σημείωσε και η αξία των εξαγωγών- αποστολών. Κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2009, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε σε 4.044,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 38,5%, έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2008.

Πηγή: ΕΒΕΑ