Επικαιρότητα ΒΕΑ 28-4-2009

– Πακέτο μέτρων για την στήριξη της οικοδομής ανακοινώνει η κυβέρνηση:
 Για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια έως 31-12-2010, το δημόσιο εγγυάται το 25% του δανείου, που μέχρι σήμερα δεν χορηγούν οι τράπεζες.(καλύπτουν έως 75% της εμπορ. αξίας).
 Μειώνεται η αμοιβή συμβολαιογράφου από 1,2% στο 1% της αξίας που εγγράφεται στο συμβόλαιο.
 Διπλασιάζεται το ποσοστό των τόκων που εκπίπτεται από το φόρο εισοδήματος για στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από 1.1.09 – 31.12.2010  από 20% που ίσχυε σε 40%
 Μέσω ΕΣΠΑ 2007-2013 θα λειτουργήσει πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1980.

– Από χθες η Ελλάδα μπήκε σε κοινοτική επιτήρηση για το υπερβολικό έλλειμμα καθώς και άλλες τρεις χώρες (Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία).

– Η ΥΠ. ΑΠΑΣΧ. Έδωσε εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία να επισπεύσει την απογραφή της περιουσίας των Ταμείων για το 2008, η οποία λόγω συγχωνεύσεων θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.
Τα στοιχεία απογραφής περιουσίας των Ταμείων για το 2007 έναντι του 2006 (στοιχεία Γεν. Γραμ. Κοιν. Ασφαλίσεων) δίνουν αύξηση κατά 2 δισ. €.

– Συναντήθηκε ο ΥΠΟΙΟ με τους προέδρους των συνταξιουχικών οργανώσεων, ΙΚΑ, ΕΛ.ΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ-ΟΤΑ.
Οι συνταξιούχοι χαρακτήρισαν άκαρπη την συνάντηση και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.
Βασικά αιτήματα τους είναι η χορήγηση αυξήσεων και όχι εφ’ άπαξ βοηθήματος, αύξηση του αφορολόγητου ορίου για συντάξεις από 12.000 σε 16.000 € και η  βελτίωση των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.

– Αντίθετο στην συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) το οποίο σημειώνει ότι η σύζευξη δραστηριοτήτων Τυποποίησης-Διαπίστευσης και Μετρολογίας δεν υφίσταται σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα.

– Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (2007-2013) δημιουργείται στο Λαύριο «το σπίτι των Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών» (με συνεργασία του ΥΠΑΝ, Hellexpo και της εταιρείας αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΜΠ).
Η Hellexpo θα έχει την λειτουργική ευθύνη για διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου και διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων  κ.α. δραστηριοτήτων όπως διοργάνωση θεματικών αφιερωμάτων που σχετίζονται π.χ με ΑΠΕ, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, φυσικό αέριο, βιοκλιματικό σχεδιασμό κλπ.
Οι δράσεις θα απευθύνονται σε δυνητικούς επενδυτές και στο ευρύτερο κοινό – θα υπάρχουν χώροι για σεμινάρια, διαλέξεις, συναντήσεις μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών.

– Η ΕΕ οργάνωσε στην Αθήνα συνέδριο με θέμα «προστασία της βιοποικιλότητας πέρα από το 2010» στο οποίο αποδείχθηκε η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.

– Αρχίζει μεθαύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από εποχιακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον ΟΑΕΔ για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης για 50.000 εποχικούς εργαζόμενους.
Η επιχορήγηση ισχύει για 2 μήνες και λήγει 31.5.09. Προϋπόθεση η διατήρηση του προσωπικού που απασχολούσαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο πέρυσι με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης.
Το ύψος της επιχορήγησης ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας. – κλπ.
www.oaed.gr

– Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) δημιούργησε το νέο δικτυακό της τόπο www.efasa.gr όπου οι χρήστες μπορούν να δουν απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας της ΕΤΑ μέσω της εφαρμογής Google Earth και επιλεγμένα ακίνητα της ΕΤΑ ταξινομημένα σε 7 κατηγορίες (camping, ιαματικές πηγές, μαρίνες, μεγάλες ιδιοκτησίες, Ξενία, πιλοτικά προγράμματα και Τουριστικά περίπτερα.

– Η Microsoft Hellas παρουσίασε την Ελληνική έκδοση του MSN ενός από τα μεγαλύτερα διεθνή Portals.
Το MSN.gr αποτελεί για φέτος την μοναδική νέα έκδοση του site προσαρμοσμένη σε ξένη χώρα (έχει μεταγλωττιστεί σε 60 χώρες).

– Οι εκπρόσωποι των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων επιμένουν στην απόσυρση του Σ/Ν που προβλέπει κατάργηση των τελών άδειας και μεταβίβασης οχημάτων (βασική πηγή εσόδων των Νομαρχιών) παρότι σήμερα αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για αναπλήρωση του πόρου αυτού ανά τρίμηνο – αύριο 29/4 έχει προγραμματιστεί να κλείσουν οι Νομαρχίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τα προγραμματισμένα για τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ Ελληνικού και Χολαργού, για  μη εκπρόθεσμα οχήματα λόγω της απεργίας, μπορούν να προσέρχονται έως 15-5-09.
Παράλληλα η ισχύς των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου που λήγουν 29-4-09 παρατείνεται έως 15-5-09. Ακόμη δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις υποψηφίων οδηγών για την περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Αθήνας. 


 

Πηγή: ΒΕΑ