Επικαιρότητα ΒΕΑ, 25-27/4/09

– Διπλασιάζει την εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης επενδύσεων του Αναπτ. Νόμου 3299/04 η κυβέρνηση από 600 εκ. € σε 1,2 δισ. € για να στηρίξει τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στα κίνητρα του Νόμου.

– Θα προσληφθούν στο δημόσιο σύμβουλοι (δικηγόροι και Ορκωτοί ελεγκτές) για την πλήρη αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των δικαστικών τμημάτων των εφοριών και την διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων.
Έργο των ελεγκτών θα είναι ο εντοπισμός των στοιχείων επικοινωνίας του οφειλέτη, η κινητή και ακίνητη περιουσία (από το Ε9 και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και τις τράπεζες).
Θα καταγράφεται και η περιουσία συνυπόχρεων οφειλετών εάν τα στοιχεία του βασικού οφειλέτη δεν καλύπτουν την οφειλή.
Ο φάκελος θα προωθείται στο δικαστικό τμήμα της Δ.Ο.Υ.

– 12 και 13/5/09 διοργανώνεται το 2ο Ετήσιο Συνέδριο για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Συνολικά η χώρα μας έχει δρομολογήσει μέσω ΣΔΙΤ 327 νέες υποδομές.

– Η Εθνική Ασφαλιστική κλείνει 28 από τα 40 υποκαταστήματά της σε μια προσπάθεια εκλογίκευσης του λειτουργικού κόστους.

– Η ανεργία στην Ισπανία το α΄τρίμηνο 2009 εκτινάχθηκε στο 17,4% (4,01 εκ. άνεργοι).

– Με απόφαση του ΥΠ. Τουρ. Ανάπτ. Θα διατηρηθούν και το 2009 (για το διάστημα 1/4/09-31/3/10) οι ίδιες κατώτατες τιμές για τα Ελληνικά ξενοδοχεία όπως καθορίστηκαν στη σχετική απόφαση.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο επισημαίνει ότι οι ξενοδόχοι μπορούν να προχωρούν σε εκπτώσεις έως και 50% δίχως να «πέφτουν» κάτω από τις ελάχιστες τιμές.

– Το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθετήθηκε από το άτυπο ECOFIN και θα επισημοποιηθεί σήμερα, θέτει χρονικό όριο μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το  2010.
Ζητάει από την χώρα μας μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, ταχύτερη μείωση χρέους, βελτίωση της ποιότητας των Οικ. Στοιχείων, αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί  τον Ιούνιο, νέα Μέτρα Πολιτικής τον Οκτώβριο, συνέχιση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό και στην υγεία.

– Άλλα 5 δισ. € θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο από νέα κοινοπρακτική έκδοση 3 ετών ομολόγων, στην οποία θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες φθάνοντας στο Α΄τετράμηνο σε συνολικό δανεισμό 45 δισ. €, ενώ ο προγραμματισμένος δανεισμός ήταν 42 δισ. €.

– Αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη για ΜΜΕ Μεταποίησης Εμπορίου Υπηρεσιών & Τουρισμού (εντός του Μαΐου).

– Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) μόλις 10Megawatt φωτοβολταϊκών μονάδων έχουν εγκατασταθεί το 2008 στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μικρό μέγεθος σε σχέση με άλλες χώρες (Ισπανία 2.500 Megawat, Γερμανία 1.500 Megawatt).
Ενώ δηλ. δίνονται άδειες από την ΡΑΕ.
Τα έργα βαλτώνουν, γιατί Τοπικές Αρχές δεν εγκρίνουν περιβαλλοντικούς όρους όταν μάλιστα πρόκειται για καθαρή ενεργειακή τεχνολογία. (δημοσιεύτηκε στην Ναυτεμπορική 27-4-09).
Το δε ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει εκδώσει τις απαραίτητες αποφάσεις για διευθέτηση πολεοδομικών ζητημάτων, που αφορούν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτός σχεδίου περιοχές.   

Πηγή: ΒΕΑ