ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

  Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας απευθύνει έγγραφό του στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη για την επιτακτική ανάγκη αύξησης της ρευστότητας στην αγορά και τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ – υποβάλλοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις του με στόχο την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που πλήττει ανεπανόρθωτα η κρίση.

Το κείμενο του εγγράφου έχει ως εξής
Άρχεται:
«Κύριε Υπουργέ,
 Από όλες τις πλευρές διαπιστώνεται ότι το φλέγον ζήτημα στην οικονομία μας είναι στην τρέχουσα συγκυρία, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά που έχει οδηγήσει στην σημαντική υποχώρηση της ζήτησης με επιπτώσεις στην παραγωγή και την ανάπτυξη της χώρας.
 Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας από τον περασμένο Οκτώβριο ακόμη έχει επισημάνει το πρόβλημα το οποίο εκτός των άλλων επιδεινώνει άμεσα τα ήδη σημαντικά, δομικού και όχι συγκυριακού χαρακτήρα, δημοσιοοικονομικά προβλήματα της χώρας εφόσον οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επηρεάζουν άμεσα και τα φορολογικά έσοδα.
Η λύση στο πρόβλημα κάνει ακόμα περισσότερο επιτακτική την ανάγκη για ανακατανομή του εισοδήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην κατεύθυνση φορολόγησης των μεγάλων φοροδιαφευγόντων εισοδημάτων και ταυτόχρονη ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, κίνηση που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ενίσχυση της ζήτησης.
Οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ούτως ώστε να υπάρξει ουσιαστική ενεργοποίηση του ήδη καθυστερημένου ΕΣΠΑ 2007-2013 και μέσω αυτού τόνωση της ανάπτυξης, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και των δημοσίων επενδύσεων μέσω των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Στην ίδια κατεύθυνση απαιτείται η ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως τα JEREMY και JESSICA που διατίθενται στις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και όλων των σχετικών προγραμμάτων χρηματοδότησης αυτών των επιχειρήσεων.
Μια ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά θα μπορούσε να είναι η διευθέτηση των χρεών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων με τον συμψηφισμό τους διότι η τρέχουσα πρακτική είναι οι επιχειρήσεις ουσιαστικά να πιστώνουν το δημόσιο με αποτέλεσμα να στερούνται σημαντικότατους πόρους.
 Για μια ακόμη φορά θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε ότι η Πολιτεία οφείλει να ασκήσει αυστηρό έλεγχο και ουσιαστική πίεση στις Τράπεζες να διοχετεύσουν στην αγορά την ρευστότητα που απέκτησαν κάνοντας χρήση του πακέτου στήριξης τους από το δημόσιο ύψους 28 δις. Ευρώ, γεγονός που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Από την άλλη πλευρά ακόμα και οι σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ρευστότητας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Μ.Π.Μ.Ε.)όπως το πρόγραμμα του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. θεωρούμε ότι έχουν ελάχιστο θετικό αντίκτυπο στην αγορά καθόσον από τα δημοσιευθέντα στοιχεία το μέσο εγκριθέν δάνειο στην περιοχή της Αττικής είναι πάνω από 143.000 Ευρώ δηλαδή πρόκειται για δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι σε αυτές για τις οποίες σχεδιάστηκε το πρόγραμμα και στις οποίες υποτίθεται ότι απευθύνεται το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. όπως δηλώνει και ο τίτλος του. Ακόμα και για αυτά τα εγκριθέντα δάνεια ζητούμενο παραμένει η επίσημη ενημέρωση για τα παρακάτω ερωτήματα:
• Η κατανομή των δανείων κατά νομική μορφή επιχειρήσεων και κατά μέγεθος κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων
• Ποσοστό τελικά συμβασιοποιηθέντων από τα εγκριθέντα δάνεια
• Τρόπος χρήσης των δανείων από τους δικαιούχους, δηλαδή αν τα δάνεια κατέληξαν στην χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης ή ως καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τέλος, επειδή υπήρξαν ανακοινώσεις για κατάρτιση νέου προγράμματος ενίσχυσης των Μ.Π.Μ.Ε. με δάνεια για κεφάλαιο κίνησης μέσω του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. και για να αποφευχθούν οι αστοχίες και ο χαμηλός βαθμός παρέμβασης του τρέχοντος στην αγορά, κρίνουμε σκόπιμο να προτείνουμε τα εξής:
• Το κεφάλαιο του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με τουλάχιστον 500 εκατ. Ευρώ, με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013
• Η παροχή εγγύησης στις τράπεζες από το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, να έχει ανώτατο όριο το 90% του δανείου
• Να υπάρχει επιδότηση επιτοκίου κατά 50% επί του κάθε στιγμή ισχύοντος για κεφάλαιο κίνησης, στην τράπεζα που απευθύνεται ο ενδιαφερόμενος
• Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης να ανέρχεται στις 50.000 Ευρώ με προσαύξηση κατά 10.000 Ευρώ για κάθε θέση εργασίας, ούτως ώστε να καλυφθούν το δυνατόν περισσότερες Μ.Π.Μ.Ε η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης αυτού του μεγέθους
• Τα κριτήρια χρηματοδότησης θα πρέπει να ελαστικοποιηθούν με δεσμευτική για τις τράπεζες διάταξη, και το κριτήριο των τριών συνεχών κερδοφόρων χρήσεων να μετατραπεί σε κερδοφορία στο σύνολο της τριετίας. Επίσης σε περίπτωση ύπαρξης δυσμενών στοιχείων στον Τειρεσία να εξετάζεται κατά περίπτωση ο αποκλεισμός μόνο των υπότροπων
• Να περιλαμβάνεται ρητά η δυνατότητα χρήσης της χρηματοδότησης για εξόφληση χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες, ούτως ώστε να μην αποκλείονται από τις εγκρίνουσες τράπεζες οι χιλιάδες αυτές περιπτώσεις όπως συμβαίνει στο τρέχον πρόγραμμα
Κύριε Υπουργέ,
Τα Επιμελητήρια, όπως σας είναι γνωστό, βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με την αγορά και αφουγκράζονται την αγωνία και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι ανάγκες των Μ.Π.Μ.Ε τις οποίες εκφράζει το Επιμελητήριο μας στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορούν να αντιμετωπισθούν σε σημαντικό βαθμό από τις παραπάνω θέσεις και προτάσεις μας και για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας.»
 Λήγει

Πηγή: ΒΕΑ