Επικαιρότητα ΒΕΑ 4-6/12/2010

  • – Στις συνεδριάσεις των επιτροπών οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε έχει εδραιωθεί η άποψη ότι μετά το πρώτο κύμα των μέτρων – έχουν δημιουργηθεί καθυστερήσεις.

Δημιουργείται έτσι πίεση από το ΔΝΤ, για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων εντός των προθεσμιών του μνημονίου.

(καθυστερήσεις παρατηρούνται στο εργασιακό, την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών, μείωση υπεράριθμου προσωπικού μισθών-επιδομάτων στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα).

  • – Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν έρχεται αύριο στην Αθήνα και ο αρμόδιος Επίτροπος Οικ. και Νομ. Πολιτικής της Ε.Ε θα φθάσει την Πέμπτη. Ο Μ. Στρος Καν θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα απευθύνει ομιλία στην Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Αναμένεται να ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Θα ζητήσει ολοκλήρωση της προσπάθειας σε ότι αφορά τον περιορισμό του δημ. τομέα, το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, βελτίωση του κρατ. Μηχανισμού, ιδιαίτερα του φοροεισπρακτικού και σε αντάλλαγμα θα προσφέρει πλήρη στήριξη του ταμείου για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ο Ολι Ρεν θα απευθύνει ομιλία στο συνέδριο του economist και στην επιτροπή οικον. υποθ. της Βουλής και θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ. Αναμένεται να μεταφέρει τον σκεπτικισμό της Γερμανίας ότι οποιαδήποτε χαλάρωση του μνημονίου θα σήμαινε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και θα σημαίνει κατάρρευση του μνημονίου στήριξης.

Εκείνο που αναμένεται να τονιστεί από τους υψηλόβαθμους επισκέπτες είναι ότι χωρίς πλήρη συμμόρφωση στους όρους και υποχρεώσεις του μνημονίου δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι επόμενες δόσεις του δανείου.

  • – Ο ΥΠΟΙΚ σήμερα και αύριο στις συνεδριάσεις EUROGROUP και ECOFIN στις Βρυξέλλες.

  • – Ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία ΣΕΒΕ, ΣΕΒ Κρήτης και EUROBANK ένα πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων σε 7 χώρες της περιοχής Ν.Α Ευρώπης όπου ο όμιλος της EUROBANK έχει παρουσία και μπορεί να αξιοποιήσει πελατολόγια στις τοπικές αγορές όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Ουκρανία, Τουρκία και Κύπρο.

  • – Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπ. Μεταφορών και Δικτύων αρχίζει ουσιαστικά η απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ, αφού καθορίζεται ο τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας μεταφορικών εταιρειών και αναβιώνουν οι ΙΜΕ που καταργήθηκαν με Νόμο, δίνεται πράσινο φως στις μεταβιβάσεις ΦΔΧ (Ν. 3887/2010) και την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος μεταφορέα.

  • – Το Σ/Ν στο ΥΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το πρόγραμμα προμηθειών των νοσοκομείων θα υπόκειται σε έλεγχο σκοπιμότητας και οικον. επάρκειας από τις ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) επί παρεκκλίσεων από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, προβλέπονται πρόστιμα στον διοικητή ΥΠΕ.

Οι ΥΠΕ μπορούν να συμπράττουν για την πραγματοποίηση προμηθειών μεγάλης κλίμακας, με συμβάσεις 4ετούς διάρκειας.

Μπορούν και να εκχωρούν την αρμοδιότητα αυτή σε φορέα όπως ιδωτ. εταιρεία ανεξάρτητα εθνικότητας.

Η κοστολόγηση των φαρμάκων προβλέπεται από το ΥΠ. ΥΓ αντί από το ΥΠΑΑ.

  • – Καθιερώνεται rebate στη φαρμακοβιομηχανία και τα φαρμακεία και μείωση του ποσοστού κέρδους φαρμακαποθηκών, καθώς και ενοποίηση των κλάδων υγείας «Ν». Σήμερα ο ΥΠ.ΥΓ πρέπει να εξηγήσει πώς θα γίνει η συγχώνευση νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

  • – Μαφία φέρνει στρατιές ηλικιωμένων και με πλαστά στοιχεία απομυζά συντάξεις από τα Ταμεία. (Έρχονται στην Ελλάδα από Βουλγαρία και με 400 ένσημα εισπράττουν 500€ το μήνα ως μόνιμη κατοικία δηλώνουν χωράφια, καταστήματα. Το ΥΠ. ΕΡΓ επιχειρεί φραγμό της κομπίνας (κόσμος του επενδυτή).

  • – Σχέδιο τριετίας για ριζική αναδιάρθρωση των 17 πλέον ζημιογόνων ΔΕΚΟ, που θα προβλέπει την «αποχώρηση» 12.000 εργαζομένων από τους 52.000 που απασχολούνται σε αυτές και περικοπές δαπανών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οριστικοποιεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δεσμεύεις που ανέλαβε απέναντι στην τρόικα.

Το σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο αν και η τρόικα περιμένει μέχρι το τέλος του 2010 να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και να έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες αντίστοιχου σχεδίου για τον ΟΑΣΑ. Για το 2011 μέρος του σχεδίου εξυγίανσης των ΔΕΚΟ περιγράφεται στους στόχους του προϋπολογισμού. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει το προσωπικό στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ κατά 5.500 άτομα (συμβασιούχοι), ενώ ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος έχει τεθεί στα 900 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης αφορά τις πλέον πολυάριθμες σε προσωπικό και πλέον ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και έχει ως αιχμή τις ΔΕΚΟ στον χώρο των συγκοινωνιών οι οποίες παράγουν περίπου το 90% του ελλείμματος ύψους 1,7 δισ. ευρώ των ΔΕΚΟ και εμφανίζουν το 80% των σωρευμένων χρεών τους. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Απροσπέλαστο, σήμερα από τις 10 το πρωί το κέντρο της Αθήνας, καθώς θα διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους, ενώ θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, λόγω των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των δύο χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει παναττική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι και συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Συλλαλητήρια επίσης στα Προπύλαια και σε διαφορετικές ώρες έχουν προγραμματίσει ΟΛΜΕ, φοιτητές και μαθητές, αντιεξουσιαστές και ΚΚΕ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο Yπουργικό Συμβούλιο η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του έτους, καθώς τα χρονικά περιθώρια που έχει ορίσει η τρόικα είναι ιδιαιτέρως περιορισμένα.

Σημειώνεται ότι έως τότε δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά καμία επίσημη συνάντηση με τα προεδρεία των κοινωνικών εταίρων, μετά τη ματαίωση της συνάντησης εξαιτίας της κατάληψης από το ΠΑΜΕ του Yπουργείου Εργασίας την περασμένη Τετάρτη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησαν οι παρασκηνιακές συζητήσεις, καθώς έως την τελευταία στιγμή αναμένεται η ανταλλαγή εγγράφων και τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να προχωρούν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων όπου θα υπολείπονται οι μισθολογικές αμοιβές των εργαζομένων έως 12% έναντι των κλαδικών συμβάσεων, θα πρέπει να παρουσιάζουν πτώση τζίρου την τελευταία χρονική περίοδο, χωρίς να εξετάζονται τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης παρελθουσών ετών, ενώ μένει ανοιχτό εάν τελικά οι εργοδότες θα δεσμεύονται ότι δεν θα προβαίνουν σε απολύσεις ή εάν απλά θα δεσμεύονται για την τήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων. Το σενάριο αυτό, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ανακύκλωση της ανεργίας με αντικατάσταση των αμειβομένων από νέους χαμηλόμισθους.

Η χρονική διάρκεια που αναμένεται να ορίζει ο νόμος θα είναι ένα έτος, με τη δυνατότητα επιμήκυνσης της μείωσης των μισθών για άλλο ένα έτος, εφόσον η επιχείρηση εξακολουθεί να παρουσιάζει οικονομικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι επιχειρησιακές συμβάσεις με μειωμένες απολαβές θα μπορούν να υπογραφούν και σε επιχειρήσεις όπου απασχολούνται λιγότερα από 20 άτομα. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Σκληρή διαπραγμάτευση, ώστε η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. να αφορά το σύνολο του ποσού χωρίς την εξαίρεση των 53 δισ. του 2010, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών αφήνοντας ανοιχτό σε διαφορετική περίπτωση και νέο δανεισμό από το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος θα παραστεί σήμερα και αύριο στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί στο παρασκήνιο με τους εκπροσώπους όλων των ευρωπαϊκών οργάνων και να συζητήσει τους όρους της επιμήκυνσης.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση μέχρι και το 2024 να αφορά το σύνολο των 110 δισ. ευρώ χωρίς την εξαίρεση των δόσεων που αφορούν το 2010. Τούτο διότι μια μερική επιμήκυνση θα μετέφερε το πρόβλημα νωρίτερα. Ως γνωστόν μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει λάβει μέσω του σχεδίου οικονομικής πολιτικής 29 δισ. ευρώ και μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου θα πάρει άλλα 9 δισ. φτάνοντας συνολικά τα 38 δισ. ευρώ. Η διαδικασία για τη λήψη της τέταρτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, θα γίνει μετά την αξιολόγηση της υλοποίησης του μνημονίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, η οποία θα γίνει το Φεβρουάριο του 2011. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Μέχρι τα μεσάνυχτα της 13ης Δεκεμβρίου θα παραμείνει αναρτημένο στον ιστότοπο www.opengov.gr , προς δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΡΟΠΟ) για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΡΟΠΟ.

Το σχέδιο νόμου που μετά από 30 χρόνια επιχειρεί και πάλι να διαχωρίσει πλήρως το Λιμενικό Σώμα από την ελληνική ναυτιλία, συζητήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρήστου Παπουτσή, και η δημοσιοποίηση του επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, περί «αποστρατικοποίησης» του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) που έχει στην αρμοδιότητα του την ελληνική ναυτιλία. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Σύσκεψη με τους επικεφαλής των 27 μεγαλύτερων εφοριών της Αττικής θα έχει την Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, με αντικείμενο την πορεία των εσόδων και ειδικότερα την επίτευξη του στόχου για την είσπραξη 5,9 δις ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2010. Στη σύσκεψη αναμένεται να εξεταστούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η οποία έως τώρα έχει επιφέρει σημαντική αύξηση των εσόδων καθώς επίσης και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο καθώς και η διενέργεια ελέγχων για την είσπραξη του ΦΠΑ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Πηγή: ΒΕΑ