Επικαιρότητα ΒΕΑ 6/3/2012

                                                                                  Αθήνα  6/3/2012

Επικαιρότητα

-Επί «ξυρού ακμής» κινείται το PSI, με το υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο να δηλώσουν αισιόδοξοι για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα, πλην όμως όλα θα κριθούν στο επόμενο τριήμερο.

-Έως την Τετάρτη καλούνται οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αποφασίσουν για το αν θα ενταχθούν τα ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους στο «κούρεμα» ή όχι. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τους διοικητές των ταμείων υπό τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός από τον ΟΠΑΔ και το ΕΤΑΤ, έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Οι απώλειες θα αγγίξουν τα 11-12 δισ. ευρώ.

-Στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν τις επόμενες ημέρες οι περίπου 1.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που ο καθένας έχει ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5 εκατομ. ευρώ, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από την τρόικα και να εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη «πηγή» έως το τέλος Ιουνίου και συνολικά 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

-Δεν υπάρχει θέμα μείωσης των αποζημιώσεων, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση του εφάπαξ.

-Στην προετοιμασία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) προχωρεί η Κυβέρνηση, καθώς με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

-Σημάδια κόπωσης, που αποδίδονται στην έλλειψη ρευστότητας, έχουν αρχίσει να εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές, παρ' ότι εξακολουθούν να αποτελούν σήμερα αναπτυξιακό μονόδρομο για την ελληνική οικονομία, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Λακασάς στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν στα Ιωάννινα ο ΣΕΒΕ και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με την υποστήριξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και της ICAP Group.

-Αμετάβλητος αλλά σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδας και διαμορφώθηκε εκ νέου στις 74,9 μονάδες, ωστόσο καταγράφεται νέα επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που πλησιάζει το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του περασμένου Οκτωβρίου.

-Στην έγκριση αποδέσμευσης 600 εκατ. ευρώ για το επικουρικό ταμείο της ΔΕΗ και 560 εκατ. ευρώ για το επικουρικό του ΟΤΕ προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, προκειμένου να καλυφθούν τα ποσά που είχε δανειστεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

-Σε νέο γύρο παραχωρήσεων για 10-12 χερσαίες περιοχές της Ελλάδας πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την 1η Ιουλίου, ενώ στο τέλος Ιουνίου αναμένονται οι προτάσεις για την έρευνα των περιοχών που έχουν προκηρυχθεί ήδη σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα. Εν τω μεταξύ, εντός του Απριλίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι εταιρίες που θα διενεργήσουν σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι οποίες θα οδηγήσουν σε έναν ακόμη γύρω παραχωρήσεων περίπου 15 θαλάσσιων οικοπέδων.

-Μειωμένος από 40% έως και 60% ήταν ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την εφετινή περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, γεγονός που σημαίνει ότι η απώλεια εσόδων για τις επιχειρήσεις φθάνει τα 4,5 δισ. ευρώ και για το Δημόσιο το 1,5 δισ. ευρώ.

-«Στο κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά αυτοκινήτου, που πλήττεται από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για την καταναλωτική ζήτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο εφέτος σημείωσαν πτώση 44,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

-Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της πράξης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία τέθηκαν σε ισχύ σειρά μέτρων για τα εργασιακά σε εφαρμογή των δεσμεύσεων της νέας δανειακής σύμβασης, θα καταθέσει άμεσα η ΓΣΕΕ.

-Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη, 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνη αναφέρονται σε «αναγκαία μέτρα για το "κούρεμα" στα δάνεια».

-Ανοιχτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά., μετά από σχετική απόφαση των δύο Συλλόγων, παρά την κήρυξη της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας σε όλη την χώρα που αποφάσισε για την Πέμπτη και την Παρασκευή το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Πηγή: ΒΕΑ