Επιστολή προέδρου Επιμελητηρίου Ημαθίας κου Νικόλαου Ουσουλτζόγλου για την χρηματοπιστωτική κρίση.

Προς: Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
        Ακαδημίας 6
        10671 Αθήνα

Κοιν: Επιμελητήρια της χώρας
       Υπουργό Ανάπτυξης
       Υφυπουργούς Ανάπτυξης
       Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
       Υφυπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών
 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε ως καταιγίδα έπληξε δραματικά όλες τις μικρομεσαίες και αγροτικές επιχειρήσεις της ΗΜΑΘΙΑΣ και όχι μόνο, οι οποίες ήδη επιβίωναν με δυσκολία τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα, λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και κατά συνέπεια της αυξανόμενης ανεργίας.

Η από καιρό ισχνή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αποδυναμώθηκε παντελώς και υπό την πίεση του αυξανόμενου πληθωρισμού σε σχέση με την Ευρωζώνη, καθιστά αποτρεπτική την κατανάλωση ακόμη και των βασικών αγαθών.

Η προκύπτουσα έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, σε πλήρη αδιέξοδο.

Υπό το καθεστώς της ανασφάλειας, οι «μικροί» επιχειρηματίες και το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν, αντιμετωπίζουν πλέον με απελπισία και τρόμο τη δαμόκλειο σπάθη της αναδουλειάς, της ανεργίας και του εφιάλτη της αδυναμίας του βιοπορισμού.

Τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί τραγικά, οι υποχρεώσεις πιέζουν ασφυκτικά και «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις, που μοιραία κάποιες οδηγούνται σε χρεωκοπία.

Ο χαρακτήρας και το εύρος των επιπτώσεων δε μπορεί να προλεχθεί και το άμεσο μέλλον προβλέπεται ζοφερό για το Νομό μας.

Επιτακτικά λοιπόν ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας προς τον κο Υπουργό Ανάπτυξης και αυτός με τη σειρά του στις Διοικήσεις των Τραπεζών, ώστε να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των προϊόντων δανεισμού σε ανταγωνιστικές τιμές.

Τα χαμηλά επιτόκια ασφαλώς δε θα αποτελέσουν τη λύση του προβλήματος, όμως για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα θα τονώσουν την επιχειρηματική κοινότητα και ίσως αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά, μέχρι να παρέλθει η οικονομική ύφεση.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Ουσουλτζόγλου