ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Β.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΟ Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κων/νος Μίχαλος, για την άμεση ανταπόκριση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χρ. Φώλια, στο αίτημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών να προωθήσει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.). Τέλος, ο κ. Μίχαλος επανέλαβε το αίτημα του Ε.Β.Ε.Α. προς τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει άμεσα σε συστάσεις προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, τόσο για τη μείωση του spread του επιτοκίου προς τις ΜμΕ όσο και για τη χορήγηση διετούς περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των κεφαλαίων των επιχειρηματικών δανείων.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜμΕ
Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας μικρών και πολύ μικρών  επιχειρήσεων αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα πιστωτικά ιδρύματα όλης της χώρας καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2008 προκειμένου να συνεργαστούν με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με βάση  11  όρους και προϋποθέσεις που συνιστούν υποστηρικτικές δράσεις για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ότι η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80% δανείων μέχρι 350.000 Ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο 20% του δανείου για το οποίο δεν εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ,  η τράπεζα δεν θα αναζητά περαιτέρω εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις και η διάρκεια της εγγύησης και της επιδότησης επιτοκίου θα είναι τριετής.

Ι.Ο.Β.Ε.: ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, εν μέσω της κρίσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώνεται πλέον στις 72,9 μονάδες, επίδοση που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από το 1990.

Πηγή: ΕΒΕΑ