Σήμερα οι προβλέψεις της ΕΕ για την ανάπτυξη και το έλλειμμα της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται, σήμερα, να ανακοινώσει τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας αλλά και το έλλειμμα. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας περιμένει την απόφαση της ΕΕ για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, αναμένονται χαμηλότερες από αυτές που αναφέρονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, τόσο για το 2008 όσο και για το επόμενο έτος. Έτσι, τελευταία ελπίδα του οικονομικού επιτελείου αποτελεί η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει τα «στραβά μάτια» σε αύξηση των δαπανών.

Ειδικά για το 2009, η εκτίμηση της Kομισιόν για το ρυθμό ανόδου του AEΠ θα κυμαίνεται μεταξύ του 2,2% και του 2,7%, έναντι του 3% που προβλέπει το υπουργείο Oικονομίας. Σχετικά με τις προβλέψεις για το έλλειμμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για φέτος θα προβλέπεται άνοδος του ελλείμματος σε σχέση με τις ελληνικές εκτιμήσεις. Eτσι, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Eλλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,7% – 2,8% του AEΠ, δηλαδή αυξημένο σε σχέση με το 2,3% του AEΠ που εκτιμά το υπουργείο Oικονομίας, σαφώς χαμηλότερο όμως από το όριο του 3% του AEΠ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σήμερα και αύριο συνεδριάζουν αντίστοιχα το Eurogroup και το Ecofin, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη, προκείμενου να εξετάσουν τους όρους χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr