ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

–  Η Commission κάνει προβλέψεις για την Ελλάδα. Λιγότερη ανάπτυξη 2,5% το 2009 έναντι 3,1% του 2008 αύξηση της ανεργίας 9,2% (με 9% το 2008) και υψηλό δημόσιο χρέος.
Έναντι ανάπτυξης 0,1% το 2009 στην Ευρωζώνη, 0,2% το 2009 στην Ευρώπη των 27.
Ο Κοινοτικός Επίτροπος Αλμούνια ζητάει συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ε.Ε για υποστήριξη της Οικονομίας, παράλληλα με τα μέτρα υποστήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

–  Διχασμένοι εμφανίζονται οι Υπ. Οικονομίας της Ευρωζώνης. Συμφωνούν στο γεγονός της οικον. επιβράδυνσης. Διαφωνούν ως προς τα σχέδια στήριξης των Οικονομιών.
  Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Ε.Ε χρειάζεται συντονισμένο σχέδιο οικον. στήριξης ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος προτείνει κάθε χώρα να λάβει τα δικά της μέτρα.

–  Η Marfin δια του Προέδρου της προτίθεται να ζητήσει από την Τ.τ.Ε να μην επιβαρύνει την κεφαλαιακή επάρκειά της, προκειμένου να επιμηκυνθούν κατά 1 έτος τα δάνεια των ιδιωτών και να δοθεί περίοδος χάριτος στους δανειολήπτες.

–  Λίστα κατάθεσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την Ο.Α. Είναι τουλάχιστον 30 οι υποψήφιοι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν ένα ή και όλους τους τομείς (αεροπ. έργο, τεχνική βάση και επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών) της Ο.Α.

–  Το σύστημα των ραντεβού στα φορτηγά θα δοκιμάσει ο ΟΛΠ – ενώ επανήλθαν στις εργασίες τους οι Οδηγοί φορτηγών που δραστηριοποιούνται στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ.

–  Σε χαμηλά 22 ετών ο δείκτης μεταποίησης στην Ελλάδα τον Οκτώβριο λόγω υποχώρησης των παραγγελιών.

–  Στα 5,79 τρισ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημιές στα διεθνή χρηματιστήρια τον Οκτώβριο ενώ από τις αρχές του έτους έχουν χάσει οι διεθνείς αγορές περίπου 16,22 τρισ. δολάρια.

–  Δημοσίευμα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης (ΕΕΘ) αναφέρει ότι μέλη του Ε.Ε.Θ δέχονται τηλεφωνήματα από επιτήδειους που δηλώνουν ότι υπηρετούν στο Επιμελητήριο και προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ενώ για την συμπλήρωση αίτησης προς διεκδίκηση χρηματοδότησης ζητούν 100€. Πρόκειται για απάτη.

–  Για την Ελλάδα μεγάλη σημασία θα έχουν οι αποφάσεις του Συμβ. Κορυφής της Ε.Ε, σε ότι αφορά την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε η κυβέρνηση να έχει την δυνατότητα να δείξει πιο φιλολαϊκό πρόσωπο.
  Πάντως κοινοτικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η χαλάρωση του Συμφ. Σταθερότητας θα αφορά μέτρα που συνδέονται με την αντιμετώπιση της κρίσης και ίσως μόνο αυτά να έχουν ελπίδες να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων.

– Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται από τις αρχές του 2009, με την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου που προβλέπει την προσαρμογή των τιμολογίων στις μεταβολές των τιμών των υγρών καυσίμων, όπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Νίκος Χατζηαργυρίου, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του 6ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για την ηλεκτρική ενέργεια, με θέμα «Med Power 2008».
Η αναμενόμενη αύξηση –παρά τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου– είπε, αποδίδεται στο γεγονός ότι μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ εξαρτάται από το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς ακολουθεί με καθυστέρηση περίπου έξι μηνών την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

– Την ώρα που στην πλειονότητά τους οι κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζονται διατεθειμένα να μεσολαβήσουν ώστε να συζητηθεί εκ νέου ο τρόπος διανομής του κυβερνητικού πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

– Ακυρώσεις σε πολλά δρομολόγια του ΟΣΕ και του προαστιακού θα σημειωθούν σήμερα λόγω των επαναλαμβανόμενων τρίωρων στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ (ΠΕΠΑ), μεταξύ 06:00 – 09:00, 13:00 – 16:00 και 21:00 – 24:00.
Για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Επιβατών στον τηλεφωνικό αριθμό 1110 ή με τους κατά τόπους σταθμούς.


 

Πηγή: ΒΕΑ