ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δάνεια για κεφάλαια κίνησης με επιδοτούμενο επιτόκιο euribor μηνός + 2,1μ. και μέχρι ποσού 280.000€ θα εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ.
 Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει δάνεια μέχρι ποσού 350.000€ σε ποσοστό 80%. Το δάνειο δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% του Μέσου Κύκλου Εργασιών της τελευταία τριετίας.. Οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν πρέπει να λειτουργούν με κέρδος τα 3 τελευταία χρόνια (με κέρδη προ αποσβέσεων)  – Το ΤΕΜΠΜΕ δεν θα ασκεί ένσταση δίζησης για το εγγυημένο μέρος του δανείου σε περίπτωση κατάπτωσης. Για το υπόλοιπο 20% του δανείου η Τράπεζα δεν θα ζητά εξασφαλίσεις. – Η προμήθεια ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 1% της εγγύησης – η διάρκεια της εγγύησης είναι τριετής. – Το επιτόκιο των δανείων θα είναι EURIBOR μηνός + 2,1μονάδες – Το ΤΕΜΠΜΕ θα επιδοτεί το σύνολο του επιτοκίου του δανείου σε διάρκεια 3 ετών. – Το καθεστώς αυτό θα αφορά και υφιστάμενες εγκρίσεις για κεφάλαια κίνησης. – Για το ύψος του ποσού που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ θα αρθούν προσημειώσεις.
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΩΣ 12/11/08 ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

Σε συνεχή πτώση τις τελευταίες μέρες οι τιμές ελαιολάδου και βαμβακιού ενώ ο Υπ. Αγρ. Αναπτ. προτρέπει τους συνεταιρισμούς να συγκεντρώσουν το απούλητο καλαμπόκι με μικρή προκαταβολή στους αγρότες και να το πουλήσουν όταν ανακάμψει η αγορά.

Το κράτος στηρίζει με 14,19 δισ. τα Ταμεία
Πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο κοινωνικός προϋπολογισμός του 2008 του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με βάση τις κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,72 δισ. ευρώ και από 10,47 δισ. ευρώ το 2007 έφτασαν τα 14,19 δισ. ευρώ εφέτος, ήτοι αύξηση 35,44%.
Ταυτόχρονα, αύξηση 33,33% σημειώνει το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων το 2008 φτάνοντας τα 2 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2007 σε κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης, φορείς ασθένειας και πρόνοιας. Τα ελλείμματα αυτά αφορούν τους 133 φορείς και μεταφέρθηκαν ως έχουν στα νέα ταμεία μετά τις ενοποιήσεις.
Από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά εμφανίστηκε καθησυχαστική και σε γραπτή δήλωσή της επισήμανε ότι η αποτίμηση της περιουσίας των Ταμείων είναι λογιστική και δεν υπάρχει θέμα ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου ή εκποίησης της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και τις εν γένει παροχές υγείας.

Διαγραφή μελών ΕΠΕ από τον ΟΑΕΕ
H ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της τροποποίησης του καταστατικού της εταιρίας, θεωρείται ως ημερομηνία διαγραφής μέλους ΕΠΕ από τα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ).
Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας υπ. αριθμ 83/17.10.2008 σχετικά με την έξοδο εταίρου από ΕΠΕ. Ειδικά δε, εφιστάται η προσοχή στην περίπτωση που ο εταίρος μιας ΕΠΕ παραιτείται από την αξίωση καταβολής σε αυτόν της αξίας της μερίδας συμμετοχής του, βάσει της απόφασης του οικείου Πρωτοδικείου, οπότε θεωρείται ότι απώλεσε την ιδιότητα του μέλους της ΕΠΕ με την τελεσιδικία της προαναφερόμενης απόφασης.

Ιστορική νίκη του Ομπάμα στις ΗΠΑ
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Ομπάμα επικράτησε και στην πολιτεία της Φλόριντα και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 338 εκλέκτορες έναντι 156 του Μακέιν.
Εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας σε μιά ιστορική αναμέτρηση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον αφροαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ήταν "χωρίς προηγούμενο", στις κρίσιμες πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των πολιτειών αυτών.

Στις 26 Νοεμβρίου η νέα 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Τον νέο κύκλο των κινητοποιήσεων ανοίγει η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιώντας νέα 24ωρη απεργία στις 26 Νοεμβρίου, ζητώντας από την κυβέρνηση την άμεση ενίσχυση του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και του ΟΠΑΔ.